Talán a címről inkább egy ismert regény jut eszünkbe, nem egy váratlan politika fordulat. Mondhatnánk azt is, hogy kibújt a szög a zsákból, vagy azt, hogy előbb-utóbb minden zsák megtalálja a maga foltját. De azt is gondolhatjuk, hogy vannak szerelmi-, és vannak érdekhásságok. Különös, mentelmi házasságok.

Ki gondolta volna a rendszerváltozásnál, hogy az SZDSZ nem antikommunista párt, hanem egy előre jól összerakott formáció, amely a jogi védőpajzsot nyújtott a múlt rendszer vétkeseinek. És persze támogatta a nemzeti vagyon "privatizálását", mondván: a magántulajdon jobban műkötethető, mint az állami, bárki is a tulajdonos. Így kirabolhatóvá vált az ország. Akik jó helyen voltak jó időben, azok vittek mindent, nagykanállal vettek a húsos fazékból. Jól átvertek mindenkit, engemet is. Hülye voltam a politikához, és hiszékeny. Az sem jutott eszembe, hogy a kommunista rendszer hozta létre saját demokratikus ellenzékét, és ráadásul működtette is.

Az MDF egy teljesen más formáció volt. Széles skáláját ölelte fel a jobboldali beállítottságú politikusoknak, egy tisztességes vezető, Antall József írányításával. Ez a párt jobban értékelte a helyzetet, és ellenezte is az ész nélküli privatizációt. De propaganda gépezete közel sem működött úgy, mint az SZDSZ média hadserege.

A két párt megosztó kampánya komoly konfliktust jelentett: beárnyékolta a rendszerváltozás örömét, amit a diktatúra felszámolása jelenthetett volna. Elmaradt a katarzis, nem véletlenül szerezte vissza a hatalmat Horn Gyula és a "szocialisták", méghozzá nem kis szavazati többséggel. Persze az SZDSZ rögtön beszállt a buliba, és koalíciós pártként biztosította a hatalomba visszatért szocialisták nemzetközi legitimitását.

A két párt most összebútorozott. Beugrottak együtt Bokros Lajos -Horn Gyula csomaggal súlyosbított pénzügyminisztere- háta mögé, és minden áron képviselők szeretnének lenni. Megélhetési politikusok? Nem hiszem, már elég régen vannak a pályán. Inkább a mentelmi jog megszerzése lehet ennek a nagy igyekezetnek az oka. Hogy elmaradjon a felelősségre vonás. Az elvek nem számítanak, úgy látszik a magyar politikai életben minden elképzelhető. A tűz és a víz is megfér egymás mellet, ha az érdekek úgy kívánják.

Ki fog így az MDF-re szavazni? Én több okból biztosan nem, stabil Fidesz szavazó vagyok. De a bizonytalanok közül ki szavaz majd rájuk? Vagy azok az MDF szavazók, akik gyűlölik az SZDSZ-t és fordítva? Ez a frigy lehet, hogy többet visz, mint amennyit hoz a konyhára. Lehet, hogy tévedek, és nem értek a marketinghez. Ez a párt viszont átláthatatlan értékeket képvisel, figyelembe véve képviselő jelöltjeinek személyét. Egy konzervatív, neoliberális, szociálliberális, népnemzeti, jobboldali, bokroscsomagos baloldali, centrumpárt. Ez van a zászlajukra írva: szavazzatok a mentelmi jogunkra!

 

Szerző: Melega Kálmán  2010.01.30. 09:56 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://melegakalman.blog.hu/api/trackback/id/tr211714163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása